New Master of Science in our team

Congratulations Nea,

Our winemaker and my daughter Nea received her Diploma during the Easter festivities from Bordeaux Sciences Agro. She is now a Master of Sciences in Vineyard and Winery Management.

Nea has been in charge of our winemaking already for a few years. And more and more also in charge of other activities at Carsin. From my personal point of view, this is a happy and a very positive thing. Seeing the new changes organised by Nea and Samuli, it is easy for me to see how I have been left with my old ideas to the period of last century.

Happily our move towards organic farming has taken new and well-planned measures in order for us to move totally into organic farming in the vineyards. They are also awake in the cellar. A good example of this are the new amphoras which yielded excellent wines last vintage, showing that the difference in comparison to traditional stainless steel tanks and barrels is really clear.

After our great success of sales due to last year’s “Finland 100 Years’ Celebrations”, we are now back in focusing on finding new sales channels. Luckily our new vintages as well as new products are maturing in the cellars. We are also happy to see the buds opening in the vineyards.

During the coming spring we also expect to see a lot of visitors at Carsin. Right at the beginning of May, our friends - some of the finest musicians will return after two years to give a concert again in our living room. On top of this there will be another public concert in the famous Castle of Cadillac. 

Later on in May we will also receive over 20 motorists at Carsin. Mopedists, to be more precise, arriving with their 49 cc “Pappa Tunturi mopeds”. Not driving all the way from Finland, but all the same criss-crossing the Bordeaux sights as well as the Atlantic coast over a long week-end in their museum vehicles and traditional clothing.

I wish everyone a happy spring-time,

Juha B.

Nea Master.png


Onnea Nea!

Viinintekijämme ja tyttäreni Nea sai pääsiäisenä päästötodistuksen Bordeaux’n yliopistolta. Nyt hän on tieteiden maisteri: ”Vineyard and Winery Management” -nimikkeellä.

Nea on vastannut jo useamman vuoden ajan viiniemme tuotannosta. Yhä enemmän myös muista toiminnoistamme. Minun kannaltani tämä on hieno ja iloinen asia. Nean ja Samulin uudistusten keskellä huomaankin, kuinka itse olen jämähtänyt ajatusteni kanssa kauas viime vuosituhannelle.

Nyt onneksi luomuun siirtyminen on saanut uutta pontta ja meillä on selvä suunnitelma, kuinka siirrämme kaikki tarhamme lähiaikoina luomutuotantoon. Myös kellarissa ollaan hereillä ja tästä yhtenä hyvänä esimerkkinä ovat uudet amforamme, joiden tulokset viime syksyiltä osoittavat, että amfora-viiniemme rakenne ja intensiivisyys ovat aivan toista luokkaa verrattuna perinteisiin sammioihin ja tynnyreihin.

Viime vuoden Suomi 100 –vuotis juhlallisuuksien huikean onnistumisen jälkeen myyntipuolella jatkamme ponnisteluita. Onneksi uudet vuosikerrat ja uudet tuotteet kypsyvät tynnyreissä. Silmut ovat myös auenneet tarhoilla, joten kasvukausi on aluillaan.

Kevään aikana on odotettavissa myös paljon vieraita. Heti toukokuun alussa saamme taas vieraiksi Suomen eturivin muusikoita, jotka kaksi vuotta sitten pitivät ensikonserttinsa olohuoneessamme. Tänä vuonna samat virtuoosit palaavat Carsinille ja pidämme lisäksi kuuluisassa Cadillacin linnassa toisen konsertin, joka on kaikille avoin.

Myöhemmin toukokuussa meille saapuu reilut 20 motoristia. Tarkemmin sanoen mopedistia - Pappa-Tuntureilla. Eivät nyt aivan koko matkaa Suomesta ajaen, mutta pitkän viikonlopun verran kierrellen pitkin ja poikin Bordeaux’n mäkisiä maastoja ja Atlantin rantoja tarkkaillen.

Hyvää kevättä toivotellen,

Juha B.