Dear Francois

With great sadness I have to inform you that our long time administrator Francois Gabillaud passed away after a short illness in mid-March. Francois visited Finland actively – and he should have been in Finland, promoting the wines of Bordeaux when he passed away.

Francois Gabillaud was a very special person in Château Carsin’s history. I remember well, how he received me almost 30 years ago as a newcomer in his humble office in Cerons. I practically didn’t speak a word of French then, but that was not a slightest problem to either of us.

Francois Gabillaud soon became a constant visitor to Carsin, especially during the harvest time. He stopped on his way home to discuss all kinds of matters and watch our team finishing the work in the cellars in the evenings. When I heard about his retirement as the managing director of his own company at the turn of the century, I proposed to him right away a post at Carsin – to help us with the vineyards and administration. He didn’t hesitate a moment and I think that he was rather happy to take this post. At Carsin he could continue to move freely – just as before. Our friendship became stronger and Francois did his work and decisions always just as if Carsin had been his own.

We truly did trust each other. He was constantly finding new ways how to help our situation. He also shared his knowledge and contacts in a totally open way. Francois Gabillaud left us “with his boots on”. Much too early, though, as he still had a lot to give to all his friends, acquaintances just as well to those he did not know. At Carsin we all miss him and our thoughts turn to him every day.

We pass on to Francois’s widow Michelle and all his family our deepest condolences. We hope that our close relationship will continue just as until now.

Remembering Francois Gabillaud with humble and thankful thoughts,

Juha, Nea and all the Carsin team.

IMG_1492.JPG

Surullisena viestinä joudun kertomaan, että pitkäaikainen pehtoorimme Francois Gabillaud menehtyi lyhyen sairauden murtamana maaliskuun puolivälissä. Francois kävi aktiivisesti Suomessa – nytkin hänen piti olla työmatkalla Suomessa, edustamassa Bordeaux’n viinejä.

Francois Gabillaud oli poikkeuksellinen henkilö Château Carsinin historiassa. Muistan, kuinka hän otti minut ystävällisesti ja avuliaasti vastaan tavatessani hänet ensimmäistä kertaa yhtiönsä vaatimattomissa tiloissa Cerons’ssa lähes 30 vuotta sitten. En puhunut juuri sanaakaan ranskaa, mutta se ei ollut meille kummallekaan ongelma.

Francois’sta tuli vakiovieras sadonkorjuun iltaisin vakiovieras Carsinilla, sillä hän pysähtyi kotimatkallaan kohteliaisuuskäynneille katselemaan työskentelyämme kellarissa. Kun kuulin, että hän aikoo jäädä eläkkeelle yhtiönsä toimitusjohtajan tehtävistä 2000 –luvun alussa, kysyin välittömästi, josko hän haluaisi tulla eläkepäivillään auttamaan Carsinia – tarhoilla ja hallinnossa. Hän ei epäröinyt hetkeäkään ja luulenpa, että tarjous oli hänelle varsin mieluinen. Château Carsinissa hänellä jatkui vapaus liikkua, kuten ennenkin. Ystävyytemme lujittui ja Francois teki työnsä ja päätöksensä aivan niin kuin Carsin olisi ollut hänen omansa.

Täydellinen luottamus meillä olikin. Hän etsi jatkuvasti uusia tapoja edistää asiaamme ja jakoi kaiken tietämyksensä aina avoimesti. Francois Gabillaud lähti niin sanotusti ”saappaat jalassa”. Kylläkin aivan liian varhain, sillä hänellä oli edelleen paljon annettavaa, niin Carsinille kuin kaikille ystäville, tutuille ja tuntemattomillekin. Château Carsinin koko henkilökunnalla on kova ikävä ja ajatuksemme kääntyvät häneen päivittäin.

Lähetämme koko Francois’n perheelle syvimmän osanottomme. Toivomme, että läheiset ja luottamukselliset suhteemme säilyvät niin kuin tähänkin asti.

Nöyrin ja kiitollisin mielin Francois Gabillaud’ia muistaen,

Juha, Nea ja koko Carsinin väki.

Nea Berglund