Lainsäädäntö ei kiellä etämyyntiä - KKO tuomitsi alkoholin epäselvän nettimyynnin

Kuva: Sami Piskonen

Kuva: Sami Piskonen

Korkein oikeus on tiedotteessaan (28.6.2018) todennut, että se katsoo alkoholijuomien internetmyynnin ja kotiinkuljetuksen kielletyksi. Virolaisyrittäjä Valev Visnapuu myi kesällä 2009 internetsivustonsa kautta alkoholijuomia suomalaisille yksityishenkilöille. Käytännössä hän osti alkoholijuomat Virosta, toi ja jakeli ne Suomeen ostajien koteihin. KKO katsoi, että kaupanteko oli alkoholilain vastaista vähittäismyyntiä. Myyjä ei hoitanut alkoholi- tai juomapakkausveroja saatikka arvonlisäverojen maksuja Suomeen. Verkkouutiset uutisoi aiheesta täällä.

Mielestämme korkeimman oikeuden päätös tuo eteen enemmän kysymyksiä kuin vastauksia. Suomessa alkoholin etämyynti ei ole selkeästi linjattua. Etämyynnistä puhutaan mediassa epäselvin käsittein ja se sekoittuu harmaaseen nettimyyntiin sekä etäostoon.

Etämyynnillä tarkoitetaan alkoholijuomien ostoa ulkomailta, jolloin myyjä on vastuussa kuljetuksesta sekä Suomeen maksettavista veroista. Chateau Carsin on harjoittanut etämyyntiä jo vuodesta 1996. Henkilöasiakkaat ostavat viinit suomenkielisestä verkkokaupasta, hintoihin sisältyvät alkoholi- sekä juomapakkausvero ja Suomen arvonlisävero.

Suomi on - ja on aina ollut -  Chateau Carsinin kotimarkkina. Olemme voineet huolehtia siitä, että verot ja muut maksut tulevat hoidetuksi viranomaisten ohjeistuksen mukaisesti. Tämä on monelle ulkomaalaiselle toimijalle haasteellista, sillä toimintaohjeet ja internetpalvelut ovat saatavilla suomeksi ja ruotsiksi. Suomalaisina meillä on tässä kotikenttäetu.

Kuitenkaan emme pysty kuljettamaan viinejä asiakkaillemme viikoittain, sillä suomalaiset kuljetusyhtiöt ovat nihkeitä alkoholin toimittamisen suhteen. Esimerkiksi Ranskassa yhteistyökumppanimme Chronopost takaisi 12plo kotiinkuljetuksen Suomeen kilpailukykyiseen alle 40€’n hintaan, mutta Suomessa heidän yhteistyökumppaninsa ei suostu jakelemaan alkoholia. Viikoittaisen rytmin sijaan, me lähetämme Bordeaux’sta kerran kuussa viinit lavoittain Suomeen, jotteivat kuljetusmaksut nouse mahdottomiksi henkilöasiakkaille. Silti toimitukset voivat olla tuskaisen pitkiä. Emme kuitenkaan tiedä, kuinka voisimme muuten toimia kustannustehokkaasti.

Samalla kun Suomessa sosiaali- ja terveysviranomaiset haluavat kieltää alkoholin etämyynnin, Ruotsissa tehdään töitä vapaamman alkoholisäädännön eteen. Lue lisää Verkkouutisten sivulta.

Chateau Carsin on suomalainen viinitila Ranskan Bordeaux’ssa. Luonnollisesti haluamme olla vahvasti läsnä Suomen markkinoilla jatkossakin. Viimeisen 30 vuoden ajan meillä Bordeaux’ssa on käynyt tuhansia suomalaisia sadonkorjuuapulaisina, kokkeina sekä vieraina. Haluamme tulevaisuudessakin taata asiakkaillemme saatavuuden laadukkaisiin, suomalaisin käsin valmistettuihin viineihin. Kahden EU-maan välisen kaupan ei tulisi olla näin hankalaa.

Verkkokauppamme shop.carsin.com toimii tietenkin kuten aiemminkin. Toimitamme laadukkaita viinejä suoraan tilalta asiakkaillemme varmasti, turvallisesti ja laillisesti. Tervetuloa ostoksille!

Vapaampaa Eurooppaa odotellen,

Juha Berglund
Chateau Carsinin isäntä ja omistaja

Nea Berglund
Chateau Carsinin viinintekijä