Tasting notes from vintage 2017

[In Finnish, please scroll down / Jos haluat lukea suomeksi, kurkkaa alaspäin]

It’s early January. One of my favourite times of the year at Carsin. It is calm, the pruning work goes on, but there’s no rush or pressure in the vineyards. In the cellar, I prepare the 2017 red wines for bottling and make sure that the 2018’s are doing well.

We have already had several tastings and blending trials with the 2017 wines and decided to do Rouge de Carsin, Cuvée Noire and Terroir wines with this vintage. I have also L’Aventure Nocturne made for Charivari Wines. Here are some tasting notes and comments regarding the blending.

We have several lots of Merlot from 2017. Three of those are wines from individual parcels, such as RC2 Merlot for Terroir wine, RC1 Merlot for L’Aventure Nocturne and we usually keep one of our oldest parcels “Moulin Merlot” separately until the blending. Moulin is a beautiful vineyard that was planted in early 80’s and has a great sun exposure. Terroir wine has been maturing in 2-4 year old barrels for 15 months and is very smooth, earthy and rustic style. It has plenty of ripe red berry aromas and very good structure. It is bigger and bolder than Terroir 2016. The L’Aventure Nocturne has also been 15 months in old oak barrels. This is delicious, fruit-driven wine that has a long aftertaste. The Moulin Merlot is very concentrated but also has more acidity than Terroir or L’Aventure Nocturne. It is a full-bodied, rich, earthy and big Merlot which we have decided to blend into the Cuvée Noire 2017.

The three other Merlot’s were bigger tanks already during fermentation and each one of them have several different Merlot parcels already blended together. These wines have been in barrel for 6 to 15 months now and most of them will go into the Rouge de Carsin wine. In my tasting notes it says that Merlot 1 has a good fruit-driven taste, it’s soft, elegant and fresh. Merlot 2 is more structured, more tannic, it is bolder and rich. Merlot 3 is very nice, stylish, it has a little bit more oak and it has lot of ripe red berry and fruit aromas. Merlot 1 and 2 will go into Rouge de Carsin and Merlot 3 will mainly go into Cuvée Noire 2017.

All other varieties are fermented and matured separately. They have been in barrels for 15 months, but for the vintage 2017, we didn’t use any new oak. Malbec is fresh as usual, very complex, it has a nice acidity and very intense colour. Cabernet Franc is one of my own personal favourites, it has a beautiful balance, very elegant taste, gentle spiciness and nice lingering aftertaste. The Cab Franc comes from our Saint Nicolas vineyard which has almost 40 years old vines. The Cabernet Sauvignon is okay, but it is less complex and concentrated than what we want it to be. Unfortunately this vineyard was picked a little late and it had already some rot damage. Due to severe sorting, the quantity is also less than half of what we had in 2016 and 2018. It’s not faulty and still has that typical green pepper and black currant aromas, so I can’t be disappointed with it. Carmenere is wonderful from this vintage, it is ripe (this fact already makes it wonderful), very fresh and has that spicy, complex and peppery aroma profile. Petit Verdot is not the greatest from this year, meaning that it’s not fully mature. It’s not faulty, but has some green aromas and perky acidity that I would prefer not to have. The alcohol level is only 12% as we were forced to pick it quite early during harvest. However, we only have 1 barrel of it from 2017, so it will be a very small portion in the final blend and bring it’s own spicy characters to the Cuvée Noire.

Cuvée Noire 2017 will be a blend of all 6 varieties and Rouge de Carsin will be a blend of Merlot, Carmenere and Cabernet Franc. We are always looking for a certain continuous style for each wine, but the percentages of different grape varieties may vary. From 2017, we will be making nice, solid red wines though the vintage was quite difficult in Bordeaux with problems such as spring frosts and big hailstorms in the season. Rouge de Carsin will be a fruit-driven wine that’s easy to approach, nicely balanced and gently oaked. Cuvée Noire will be complex and full-bodied as usual with notes of spices and ripe red fruits.

As a winemaker, I feel relieved and proud of what we’ve made for 2017. The season was hard and vintage was tricky, but the results are good. I feel like we’ve done the best we could and though it has been hard work, it pays off with the best possible prize. We will bottle another good vintage soon!

Cheers, Nea

Blending trial in January 2019.

Blending trial in January 2019.

On tammikuu. Yksi suosikkiaikojani viinitilallamme Carsinilla. Ulkona on rauhallista, talvi tarkoittaa meillä kylmää ja kosteaa, mutta työt eivät stressaa kuten kasvukauden aikana. Kellarissa valmistelen 2017 -punaviinejä pullotusta varten ja pidän huolta että uusilla 2018 -viineillä on kaikki hyvin.

Olemme pitäneet useita maisteluita ja blendauskokeiluita tässä talven aikana ja päättäneet valmistaa 2017 vuosikerralta Rouge de Carsin, Cuvée Noire sekä Terroir -viinit. Lisäksi teen Charivari Winesin alla L’Aventure Nocturne -viinin.

Meillä on useita eri Merlot -tankkeja nyt kellarissa, joista 3 ovat viinejä yksittäisiltä tarhoilta. RC1 Merlot-tarha menee kokonaisuudessaan L’Aventure Nocturne -viiniin, RC2 Merlot-tarhalta tehdään tuttuun tapaan Terroir -viini ja yksi vanhimmista tarhoistamme “Moulin Merlot” pidetään myös erillään muista blendaamiseen asti. Moulin on erittäin kaunis tarha, joka on istutettu jo 80-luvun alussa. Se on rinteessä sijaitseva ja länteen laskeva tarha, jossa rypäleet altistuvat suurelle määrälle auringonvaloa ja kypsyvät näin erinomaisissa olosuhteissa.

Terroir -viini on kypsynyt nyt 15 kuukautta 2-4 vuotiaissa tammitynnyressä ja on hyvin tasapainoinen, maanläheinen ja jopa rustiikkinen viini. Siinä on paljon kypsien punaisten hedelmien aromeita ja ryhdikäs rakenne. Terroir 2017 on isompi ja hieman runsaampi viini kuin 2016 -vuosikerta. L’Aventure Nocturne on myös kypsynyt 15 kuukautta vanhoissa tammitynnyreissä, ja on herkullisen makuinen, hedelmävetoinen viini, jolla on pitkä jälkimaku. Moulinin Merlot maistuu hyvin intensiiviseltä, se on konsentroitunut, mutta hapokkaampi myös kuin Terroir tai L’Aventure Nocturne -viinit. Se on täyteläinen, runsas, maanläheinen ja suuri Merlot, jonka olemme päättäneet blendata Cuvée Noire 2017 -viiniin.

Kolme muuta Merlot -viiniä ovat olleet isompia tankkeja jo käymisprosessista lähtien ja niissä kaikissa on useampia tarhoja sekaisin. Nämä viinit ovat kypsyneet 6 - 15 kuukautta tynnyreissä ja suurin osa niistä menee Rouge de Carsin -viiniin. Tasting-muistiinpanoissani olen kirjoittanut mm. näin: Merlot 1 maistuu hyvältä, hedelmävetoiselta, pehmeältä, elegantilta ja raikkaalta. Merlot 2 on ryhdikkäämpi ja tanniinisempi, hieman rohkeampi ja runsaampi. Merlot 3 on erittäin maukas, tyylikäs kokonaisuus, jossa on hieman enemmän tammikypsytyksen tuomaa paahteutta. Siinä on runsaasti kypsää hedelmää, kuten tummaa luumua ja kirsikkaa. Merlot 1 ja 2 blendataan kokonaisuudessaan Rouge de Carsin -viiniin, kun Merlot 3 tulee osaksi Cuvée Noire -viiniä.

Muut lajikkeet ovat käyneet ja kypsyneet erillään toisista. Ne ovat kypsyneet 15 kuukauden ajan tynnyreissä, mutta vuosikerralle 2017 ei ole käytetty lainkaan uutta tammea. Malbec on fressi ja kompleksinen, se omaa hyvän hapokkuuden ja todella intensiivisen värin. Cabernet Franc on yksi omista suosikeistani; viini on hyvin tasapainoinen, elegantti ja tyylikäs kokonaisuus. Siitä löytyy hentoa paahteisuutta ja mausteisuutta. Cab Franc tulee Saint Nicolas -viinitarhaltamme, joka on jo lähes 40-vuotias. Cabernet Sauvignon on ok’n makuinen, mutta valitettavasti tämä tarha jouduttiin poimimaan hieman myöhään ja osa rypäleistä oli jo vahingoittunut poimintahetkellä. Muistan poimintapäivänä että noin puolet rypäleistä jouduimme karsimaan tarhalla ja täten sato jäi puolta pienemmäksi. Viini ei ole viallinen, mutta ihanteellisena vuotena se olisi paljon enemmän. Toisaalta siitä löytyy vielä tyypilliset vihreän paprikan ja mustaherukan aromit, joten en voi olla täysin pettynytkään. Carmenere on tältä vuodelta erinomainen. Ensinnäkin se on kypsä, joka jo tekee siitä mainion ja voimme olla viiniin todella tyytyväisiä. Carmenere on fressi, todella mausteinen ja kompleksinen viini, jolla on hieno pippurinen aromimaailma. Petit Verdot ei ole vuodelta 2017 -parhaimmillaan ja Cab Sauvignonin tapaan se jouduttiin poimimaan väärään aikaan. Petit Verdot ei ehtinyt kypsymään tarpeeksi ja on hieman hapokkaampi ja vehreämpi kuin mitä toivoisin. Alkoholiprosentti on vain 12%, sillä jouduimme poimimaan viinin aikaisin. Toisaalta, Petit Verdot’a on vain 1 tynnyri tältä vuodelta ja täten se on todella pieni osuus lopullista blendiä Cuvée Noire -viinissä, vaikkakin kontribuutioi oman mausteisen aromiprofiilinsa viiniin.

Cuvée Noire 2017 tulee olemaan tuttuun tapaan 6 rypäleen blendi ja Rouge de Carsin valmistetaan Merlot, Carmenere ja Cabernet Franc -lajikkeista. Pidämme huolta siitä, että jokaisen viinin tyyli säilyy vuodesta toiseen, mutta lajikkeiden suhteet saattavat kyllä muuttua. 2017 -punaviineistä tulee laadukkaita ja rehellisiä, vaikkakin kasvukausi oli kyseisenä vuotena haasteellinen. Keväiset pakkaset ja koko kauden kestävät raekuurot vahingoittivat etenkin määriä Bordeaux’n viinituotannossa. Rouge de Carsin tulee olemaan hedelmävetoinen viini, jota on helppo lähestyä, sillä on hyvä tasapaino ja hellä tammikypsytyksen tuoma paahteisuus. Cuvée Noire on monipuolinen, kompleksinen ja täyteläinen viini, jossa on useiden lajikkeiden tuomaa mausteisuutta ja paljon kypsien hedelmien aromeita.


Viinintekijänä voin tuntea helpotusta ja ylpeyttä siitä mitä saimme aikaan kyseiseltä vuodelta. Kausi oli haasteellinen ja sadonkorjuukaan ei ollut helppo, mutta tulokset ovat hienoja. Tuntuu kuin teimme parhaamme ja vaikka työtä on riittänyt, lopussa seisoo paras mahdollinen palkinto. Lisää herkullisia Carsin-viinejä kulutettavaksemme!

Kippis kaikille, Nea