Rosé ABC

Rosé, rosé, rosé! If you prefer to read in English, scroll down!

Pinkin viinin suosio on kasvanut tasaisesti jo vuosien ajan. Alkon myyntitilastojen mukaan vuonna 2018 roséviinin myynti kasvoi Suomessa yli 30%. Myös maailmalla roséviinin tuotanto ja kulutus ovat kasvussa, eikä trendille näytä tulevan loppua. Jo lähes 10% maailman viinintuotannosta on roséeta ja siitä noin kolmannes tulee Ranskasta. Provencen viinintuotantoalue on kuuluisin rosé -viinin tuottaja, ja sieltä tuleekin paitsi valtava volyymi, myös maailman arvokkaimmat ja tunnetuimmat roséviinit.

Rosé -viiniä voi valmistaa usealla tavalla, ja tärkeintä on muistaa, että sitä EI tehdä sekoittamalla valko- ja punaviiniä. Tämä on yleisin harha roséviinin valmistukseen liittyen. Roséviini valmistetaan valkoviinin tavoin, mutta aina punaisista rypäleistä. Tietenkin jokaiseen sääntöön on poikkeus, ja roséen kohdalla se on samppanja, sillä rosésamppanjaa voi poikkeuksellisesti tehdä sekoittamalla valko- ja punaviiniä. Tässä hyvä vinkki kysymyksestä seuraavaan viinitietovisaan!

Kuten sanottu, roséviini on valkoviinin tavoin valmistettu viini, johon käytetään punaisia rypäleitä. Käytännössä rypäleet poimitaan, puristetaan mehuksi, käytetään viiniksi ja pullotetaan, aivan kuten valkoviinitkin. Roséviinin väri riippuu pitkälti lajikkeesta sekä siitä, kuinka kauan rypäleet ovat olleet kuorien kanssa kontaktissa irrottaen väriä. Joskus viinintekijät laittavat rypäleet suoraan tankkiin, antavat kuorien olla kontaktissa mehun kanssa muutamia tunteja, ja lopulta vuodattavat tankista pinkin mehun ulos. Tätä kutsutaan saignée -metodiksi (saignée = vuodattaa).

Carsinilla rosé valmistetaan pääosin merlot ja malbec -lajikkeista. Rosé -viiniä varten rypäleet poimitaan hieman aiemmin kuin punaviineihin, jotta viiniin saadaan enemmän raikasta hapokkuutta ja vähemmän alkoholia. Meillä rypäleet poimitaan käsin, laitetaan suoraan puristimeen ja mehu siirretään viileään tankkiin yhden yön ajaksi. Viileässä mehu kirkastuu ja seuraavana päivänä se siirretään käymistä varten terästankkiin.

Rosé de Carsin on marjainen sekä hedelmäinen viini, jossa on kuitenkin hyvä raikkaus ja hapokkuuden tuoma tasapaino. Meillä rosé tehdään kuivaksi, joten jäännössokeria ei ole lainkaan. Viini sopii erinomaisesti lähes kaikkiin tarkoituksiin; niin arkeen kuin juhlaan, maanantaille tai lauantaille, aperitiiviksi tai ruokajuomaksi. Oma suosikkini on valmistaa mansikka-halloumisalaattia grilliruoan kylkeen ja nauttia lasillinen hyvin viilennettyä roséeta ruoan kanssa.

Rosé on nouseva trendi, mutta pitää muistaa, ettei rosé ole enää vain viini, se on myös väri. Rosé -siiderit, -oluet ja jopa rosé -ginit ovat tupsahtaneet markkinoille juomien ystävien iloksi ja ihmetykseksi. Suomessa Skärgårdscider valmistaa rosésiideriä omenamehusta ja höystää sen Rouge de Carsin -punaviinillä, samoin Kimito Brewing käyttää Rouge de Carsinia olutkokeiluissaan. Kesällä mielellään nautitaan pinkkiä juomaa, oli se sitten mitä tahansa! Ranskassa hitiksi on noussut greippimehulla maustettu ”Rosé Pamplemousse” ja kyllä meilläkin joskus nautitaan Rosé Spritziä, eli vissyllä jatkettua roséviiniä, joka tarjoillaan jääpalojen kera.

Lämpimiä rosé-päiviä odotellen, kippis! Nea

Rosé & charcuterie = <3

Rosé & charcuterie = <3

This pink drink has become more and more popular over the recent years. According to Finland’s monopoly Alko, the sales of rosé have increased 30% between 2017 and 2018. The worldwide production and consumption of rosé is also increasing, and it doesn’t seem to slow down. Almost 10% of the worldwide wine production is rosé and about a third comes from France. Provence is the best known rosé producer with many big names and highly priced rosé wines.

Rosé wine can be made in different styles, but the most important is to remember that it is NOT made by blending white and red wine. This is the most common mistake regarding the production. Of course, for every rule there are exceptions and in this case, it is rosé champagne. The Champagne region is the only one in the world where a rosé can be made with blending white and red wine. Keep this in mind for the next wine quiz among friends!

Rosé wine is actually made from red grapes, but in a similar way than white wines. The grapes are picked, pressed and the juice ferments to wine, voilà! The colour of the rosé depends a lot on the variety and on the maceration (meaning how long the grapes can macerate and be in contact with the juice while it extracts colour). Sometimes the winemakers put the grapes directly into a tank, let them sit there while extracting colour and then “bleed” the juice out from the tank. This is a “saignée” method.

At Carsin, we make the rosé mainly from Merlot and Malbec grapes. For rosé, we pick the grapes a bit earlier than for the reds, so that we can keep higher acidity and lower alcohol levels. High acidity gives the rosé a nice, crispy mouthfeel. We pick the grapes by hand, press the juice right away with no maceration and then settle the juice in a cold temperature for one night. During settling, the wine clarifies a little and the next day it will be moved to a fermentation tank.

Rosé de Carsin is filled with aromas of red berries and it is very fruity in style. We make the rosé in a dry style so there’s no residual sugar. This wine is great for many purposes and it goes well with almost any kind of food. My personal favourite is to enjoy a glass of chilled rosé with some bbq food and strawberry & halloumi salad.

This pink drink is fashionable, but we need to remember that it’s not only a wine anymore, it’s a color. Rosé ciders and beers, even rosé gins have entered the markets. In Finland, Skärgårdscider makes rosé cider from local apples and Rouge de Carsin gives this cider a bit of colour and taste. Kimito Brewing uses Rouge de Carsin when experimenting with beers. Everybody wants to drink pink especially in summer! In France the latest big hit is a “Pamplemousse Rosé”, which is a rosé wine with grapefruit syrup. Every now and then at Carsin we might enjoy a glass of Rosé Spritz, which consists of rosé, sparkling water and ice. Very refreshing on a hot summer day!

Waiting for the warm rosé days, cheers! Nea

Nea Berglund