Charivari Wines

Have you heard of Charivari Wines? I hope so, but if not, don’t worry! Here’s a good bunch of information regarding this project. (If you prefer to read in Finnish, scroll down)

It all pretty much started in 2015, when I had moved to Chateau Carsin permanently and I was doing my Master’s degree in Bordeaux Sciences Agro. I had worked for Carsin already for some time and helped out with the harvest as much as I could. I didn’t have a proper work contract yet and as it turned out, my salary for the harvest was paid in grapes. Since 2015 one of our organic Merlot parcels, known as RC1, has belonged to Charivari Wines. That year I made the first L’Aventure Nocturne from this parcel. In the beginning, the idea was not too clear and I made quite a few experiments, of which not all have ended up in bottle…

In the past 4 years, I’ve come to have a better idea on what I want to do with my own brand. Charivari is about playing with the traditional methods (while cherishing some others) and experimenting, but also about creating something fun and different. All the grapes are picked by hand, the juices ferment naturally and the wines are not clarified nor filtered. Only a little amount of SO2 (sulphites) is added to the wine before bottling, but no other additions are made. The wines are authentic and reflect the fruit of the vines and terroirs of our parcels. For me, wine does not have to be so serious, and I want the bottles to show that. On top of all this, the beautiful labels are designed by a talented young Finn, Jenna Kunnas, who has captured the idea of the wines perfectly into the colourful and playful labels.

F045B129-8B18-4D4F-9812-89888C10F454.jpg

At the moment, we have 4 wines in our range; two whites, a rosé and a red. The two white wines are Le Fruit Défendu and L’Amour Fragile, which are very different in style. The Fruit is fermented and matured in old oak barrels for about 12 months while L’Amour is a skin contact wine made in amphorae. The Sauvignon Blanc for L’Amour Fragile will be spending about 20 days on skins in the amphora, then the skins are taken out and the wine is left to mature for about 4 months before bottling. Our rosé is called La Rose Sauvage (a wild rose) and it is made from young Malbec vines. Nice, fresh and rich in aromas guarantees a great rosé for bbq food and picnics. And our first wine L’Aventure Nocturne, which is a 100% Merlot, coming from our 20-year-old organic vineyard. This wine matures for 12 months in old French oak barrels

I’ve been saying that 4 wines is enough and I will not grow the portfolio for Charivari Wines, though I’ve been experimenting with Pétillant Naturel for already 4 years and hoping to make a proper Pét’Nat someday! The sparkling experiments have included Muscadelle, Sauvignon Blanc and Malbec, but some of them have exploded in to bottles and other don’t have enough bubbles… But we’re patient, and I promise we won’t release the bubbly before we’ve mastered this technique.

I want to wish you all a great summer! Charivari Wines will be present at Les Belles Goulées wine festival that puts together organic, natural and biodynamic producers of our region. It’s on 29th of June at Le Tourne (Bordeaux), only about 10km from our winery. And in Finland, we’ll be participating for Turku Food and Wine Festival on 25th - 27th of July. Hoping to see you soon!

Enjoy the cheerful wines & happy moments, cheers!

Nea Berglund
Winemaker for both Chateau Carsin & Charivari Wines
www.charivariwines.com

IMG_0002.jpg
IMG_2687.jpg

Oletko kuullut Charivari Winesista? Toivon näin, mutta jos et niin ei hätää, tässä on paljon infoa kyseisestä projektista!

Kaikki alkoi vuonna 2015 kun olin muuttanut Chateau Carsinille. Aloitin samana syksynä maisterinopinnot Bordeaux Sciences Agrossa ja autoin vapaapäivinä, iltaisin ja viikonloppuisin tietenkin sadonkorjuussa. Olin jo tehnyt jonkin aikaa Carsinille töitä, mutta työsopimusta en ollut koskaan nähnytkään. Lopulta kävi niin, että sadonkorjuutöiden palkka maksettiin rypäleinä, ja tein ensimmäisen oman viinini syksyllä 2015. Siitä lähtien yksi luomutarhoistamme (RC1) on kuulunut Charivari Winesille ja siitä on viimeisen neljän vuoden ajan tehty L’Aventure Nocturne -punaviiniä. Alkuun ajatukseni eivät olleet kovin selkeät ja Charivari Winesin nimellä on tehty jos jonkinlaisia kokeiluita. Kaikki niistä eivät ole päässeet pulloon asti..

Viimeisen neljän vuoden aikana ajatus Charivarin viineistä on selkeytynyt ja brändillä on selkeä linja. Charivarin viinit leikittelevät klassisilla metodeilla ja ovat pitkälti erilaisten kokeiluiden tuloksia. On jännittävää tehdä kokeiluita esimerkiksi kuorikontaktin kanssa ja nähdä minkälainen ero samassa viinissä on 10, 20 tai 100 päivän kuorikontaktin jälkeen. Charivarin viineihin kaikki rypäleet poimitaan käsin, käymiset ovat luonnollisia eikä viinejä kirkasteta tai suodateta. Viineihin lisätään ainoastaan hieman SO2’sta eli sulfiitteja säilyvyyden takaamiseksi. Viinit ovat autenttisia ja heijastavat tarhojen hedelmää sekä alkuperää. Minulle viinin ei tarvitse aina olla kovinkaan vakavaa, ja haluan sen näkyvän viineissäni. Kaiken tämän lisäksi, upeat etiketit on luonut lahjakas suomalainen kuvittaja, Jenna Kunnas, joka on napannut viinien idean täydellisesti ja antaa sen kukkia värikkäissä ja omaperäisissä etiketeissään.

49183F2D-B7CF-4E77-9C58-445C5C6F83CD.jpg
thumb_IMG_1523_1024.jpg


Tällä hetkellä meillä on 4 viiniä valikoimissamme; kaksi valkoista, yksi rosé ja yksi punaviini. Valkoviinit ovat Le Fruit Défendu (kielletty hedelmä) sekä L’Amour Fragile (särkyvä rakkaus), jotka ovat tyyliltään hyvin erityyppisiä. Le Fruit on käynyt ja kypsynyt 12 kuukautta vanhoissa tammitynnyreissä, kun taas L’Amour on kuorikontaktiviini, joka kypsyy amforoissa. Sauvignon Blancista poistetaan rangat ja rypäleet laitetaan kevyesti poljettuina/murskattuina amforaan, jossa käyminen kestää noin 20 päivää kuorien kera. Maistelen viiniä päivittäin ja kun se alkaa tuntua tarpeeksi runsaalta, poistamme kuoret ja jätämme viinin amforaan kypsymään. Amforassa viini saa kypsyä vielä noin 4 kuukautta ennen kuin se pullotetaan.

Rosé -viinimme on nimeltään La Rose Sauvage (villiruusu) ja se on valmistettu nuorista Malbec -köynnöksistä. Raikas, marjainen ja runsaanmakuinen roséviini sopii erinomaisesti grilliruoan, piknikkien ja brunssien pariin. Punaviinimme L’Aventure Nocturne valmistetaan 20-vuotiaalta Merlot-tarhalta, jota on viljelty luomuna istutuksesta lähtien. L’Aventure kypsyy 12 kuukautta vanhoissa tammitynnyreissä ennen pullotusta.

Olen sanonut jo jonkin aikaa, että 4 viiniä riittää vallan mainiosti portfoliooni, mutta kyllä kupliva vielä on tulossa. Olemme valmistaneet (tai ainakin yrittäneet tehdä) Pétillant Naturelia eli luonnollista kuohuvaa jo 4 vuoden ajan, mutta kyseinen viini ei ole aivan loppuunhiottu tuote vielä. Osa kokeiluista on räjähdellyt pulloihin ja osaan ei tullut tarpeeksi kuplia.. Olemme kokeilleet mm. Muscadellea, Sauvignon Blancia ja Malbecia. Onneksi kärsivällisyyttä riittää ja lupaan, ettemme julkaise Pét’Natia myyntiin ennen kuin tuote on tikissä!

Haluan toivottaa kaikille erinomaista kesää! Charivari Wines on seuraavan kerran esillä Les Belles Goulées viinifestareilla täällä Bordeaux’ssa ja 27.-29.7. Turku Food and Wine Festival -tapahtumassa. Siellä pidän myös oman Charivari Wines -tastingin, joten jos haluat tulla kuuntelemaan juttuja viinien takana ja maistamaan kaikki 4 viiniäni, tervetuloa mukaan!

Nauttikaahan pirteistä viineistä ja kesäisistä hetkistä, kippis!

Nea Berglund
Viinintekijä, Chateau Carsin & Charivari Wines
www.charivariwines.com

Nea Berglund