Ensimmäinen luomusadonkorjuu

Tämän vuoden ensimmäinen tunne sadonkorjuun jälkeen on kiitollisuus ja nöyryys - luontoa kohtaan. Alkuvuosi oli sateinen ja muutenkin kostea, vaikkakin lämmin. Juhannukseen mennessä Carsinissa oli satanut noin 650 millimetriä vettä, kun normaalisti koko vuoden sademäärä on noin 800 – 900 millimetriä. Keskikesän jälkeen onkin sitten ollut kuivaa ja kuumaa. Samoin läpi sadonkorjuun.

Alkuvuoden kosteat olosuhteet sekä suhteellinen lämpöisyys johtivat siihen, että monin paikoin Bordeaux’ssa on ollut merkittäviä homesieniongelmia. Meillä kuitenkin on päättäväisesti toteutettu tärkeät ennakoivat toimenpiteet homesairauksien torjumiseen. Tämä tarkoittaa käytännössä ylimääräisen kasvuston poiston ajoissa sekä lehvästöstä että tertuista. Ahneella kun on samanlainen loppu tällä alalla kuin niin monella muullakin… Työllistimme paljon sesonkiapua, mutta lopputuloksena saimme laadukkaan ja suurehkon sadon.

 Antti poimintahommissa.

Antti poimintahommissa.

Aloitimme sadonkorjuun suhteellisen aikaisin. Viininkorjuu alkoi elokuun viimeisenä päivänä. Kiitos erinomaisten kelien ja hyvin tehdyn työn, olemme voineet poimia kaikki rypäleet käsin – hallitusti ja hyvässä kunnossa. Yhteensä poimimme rypäleitä 9000 laatikon verran, joka tekee noin 100 tonnia terttuja. Tästä saamme lähes 100 000 pullollista viiniä, joka on suurin satomme noin kymmeneen vuoteen.

Niille tuottajille, jotka selvisivät alkuvuoden homeongelmista, viinivuosi on ollut varsin hyvä. Kuluttajillehan ”hyvä vuosi” tarkoittaa maukkaita viinejä, tuottajille myös riittäviä satomääriä. Valkoviinit ovat laadukkaita, punaviinit ovat tänä vuonna kaikkialla Bordeaux’ssa erityisen kypsiä. Makeat valkoviinit myös ovat onnistuneet tänä vuonna, vaikkakin meillä Carsinilla makeaa viiniä poimittiin hyvin vähän, vain 2 tynnyrin verran.

Isänä ja tilamme osakkaana on omat tunnelmani korkealla ja huojentuneet, sillä sukupolven vaihdos Carsinissa etenee hyvin. Olemme tyttäreni Nean kanssa edelleen puheväleissä – moneen kertaa päivittäin. On myös hienoa ja mukava huomata, että seuraava sukupolvi tekee omat ratkaisunsa. Savesta valmistetut 300 – 700 litraiset amforat ovat meillä yksi uusi juttu. Tänä vuonna niitä tuli 3 lisää. Pullotamme juuri nyt ensimmäiset amforat vuodelta 2017 (cabernet franc ja carmenere) puhtaina lajikkeina.

Olemme myös maistelleet ja kokeilleet erilaisia sekoituksia viime vuoden 2017 -punaviinien kesken. Viinit ovat parempia kuin mitä olisimme uskaltaneet toivoa heti sadonkorjuun jälkeen vuosi sitten.

 Kauniit ruusut luomutarhojen päädyssä.

Kauniit ruusut luomutarhojen päädyssä.

Vuosi 2018 on ensimmäinen, jolloin työskentely on ollut 100% luomutuotannon mukaista. Olemme hyvästelleet synteettiset hyönteisten ja rikkaruohojen torjunta-aineet, ja kellarissakin siirrytään koko ajan luonnollisempaan, jopa alkuviinien suuntaan. Olemme päättäneet siis siirtyä sertifioituun luomutuotantoon, vaikkakin vasta 3 vuoden kuluttua luomumerkki pääsee etiketteihimme. Tästä eteenpäin kaikki Carsinin viinit ovat siis luomua ja toistaiseksi Nean Charivari Wines -brändin alle tehdyt viinit sekä Carsinin Amphora-viinit ja Terroir -viini, ovat ns. alkuviinejä. Niiden rypäleet tulevat luomutarhoilta ja viininvalmistus on minimaalista. Nämä viinit on pullotettu kirkastamatta ja filtteröimättä.

Mietin, että mitkä ovat taas osoittautumassa todeksi, ovat ainakin kaksi asiaa:

  • Olemme teknologisesta kehityksestä riippumatta edelleen luonnon armoilla. Ja omasta tahdostamme yhä vahvemmin, sillä emme halua manipuloida viinejämme. Onkin hienoa, että vuosikertojen välille syntyy persoonallisuuseroja.

  • Ei voi aliarvioida, että huolellinen työ tarhoilla auttaa merkittävästi kaikkea työtä. Ja jos se tehdään ajallaan, niin pääsemme paljon, paljon helpommalla.

Mukavaa syksyä toivotellen, Juha Berglund

p.s. Nettikaupassamme Terroir 2016 -viini on juuri nyt tarjouksessa, kannattaa kurkata!

 Philibert tarhoilla.

Philibert tarhoilla.

Nea Berglund